Громадянам України

Пантеїзм проти Бога?

Пантеїзм — це погляд на те, що Бог еквівалентний природі або фізичному всесвіту; що вони по суті одне й те саме або що все належить всеохоплюючому іманентному абстрактному Богу. Таким чином, кожна окрема людина, будучи частиною Всесвіту чи природи, є частиною Бога.27 січня 2020 р.

Пантеїзм не передбачає віри в божеств, духів або будь-які надприродні сили. Натомість пантеїсти вірять, що божественне є прямо тут, на землі; насправді це земля. Головний принцип пантеїзму полягає в тому, що всесвіт, земля і природа є божественними, тому до них слід ставитися як до священних.

чому Християнство заперечує пантеїзм. У християнській теології Бог присутній скрізь усім своїм єством у всі часи. Його всюдисущість не означає, що він розсіяний по всьому Всесвіту або проникає в нього.

Віра в Творця і створення з нічого кардинально відрізняється від будь-якого пантеїстичного світогляду. Християни не бачать Бога як «іманентного» у всесвіті чи тотожного йому. Ми розуміємо, що Бог є «трансцендентним» (антонім), і що Він створив всесвіт з порядком і мудрістю.

Пантеїсти не звертати уваги на особистий гріх і потреба покаяння, навіть хрест і воскресіння. Вони вірять, що кожен може зустрітися з Богом без заступництва Христа чи участі в церкві.

З іншого боку, пантеїсти вважають, що світ — це Бог, тому тут немає поділу на творця і творіння. Згідно з пантеїзмом, світ і Бог не можуть бути відокремлені, тому що вони мають найтісніший із можливих зв’язок: тотожність. Зло є частиною світу, а світ є Богом.