Громадянам України

Що означає Матвій 5 29?

І якщо правиця твоя спонукає тебе до гріха, відітни її й кинь геть. Бо краще тобі загинути один із членів твоїх, ніж усе твоє тіло піде в пекло» (Мт. 5:29–30). Це складне послання, тому що значення Ісуса настільки чітке: ми повинні робити все можливе, щоб уникнути гріха перелюбу.

Його мета — підкреслити, наскільки високими є ставки, коли йдеться про гріх. У той час як попередня згадка стосувалася очей і передбачала такі гріхи, як хіть, теперішня аналогія Ісуса говорить про руку. Відкритий сенс полягає в тому ми повинні контролювати свої бажання—не дозволяти бажанням тіла захопити нас.

Тільки благодать означає це Бог любить, прощає і рятує нас не через те, ким ми є або що робимо, а через роботу Христа. Наших найкращих зусиль ніколи не буде достатньо, щоб заслужити спасіння, але Бог оголошує нас праведними заради Христа. Ми отримуємо цю благодать тільки через віру.

Дорогий Господи, допоможи мені розпізнати речі в моєму житті, які змушують мене спотикатися і відводять мене від Тебе. Якщо моє праве око або будь-яка частина мене спонукає мене до гріха, дай мені силу видалити це зі свого життя.

Спочатку дехто міг подумати, чи справді Ісус мав на увазі це як буквальний, фізичний наказ. Однак швидко стає очевидним, особливо в контексті Його іншого вчення, що це не мається на увазі як буквальна команда. Однак Ісус робить важливу думку про те, наскільки небезпечними можуть бути наші думки та бажання.