Громадянам України

Що таке пантеїзм у східних релігіях?

Пантеїзм є віра в те, що Бог і всесвіт — це одне й те саме, а не окремі речі. Іншими словами, «Бог є все, і все є Бог». Термін пантеїзм був розроблений у вісімнадцятому столітті з грецького коріння pan, що означає все, і theos, що означає Бог. Пантеїсти бачать присутність Бога в усьому світі.

Недуалістичний: східний пантеїзм часто сприймає реальність як єдине ціле, стираючи межі між собою та всесвітом. 2. Ілюзорне Я: особиста ідентичність розглядається як ілюзія, з вірою в те, що справжнє Я пов’язане з божественною сутністю або універсальною свідомістю.

Пантеїзм не передбачає віри в божеств, духів або будь-які надприродні сили. Натомість пантеїсти вірять, що божественне є прямо тут, на землі; насправді це земля. Головний принцип пантеїзму такий всесвіт, земля і природа божественні, тому до них слід ставитися як до священних.

Теологічно воно охоплює божественну іманентність, відкидаючи божественну трансцендентність. Якщо атеїзм — це заперечення того, що все є божественним, пантеїзм — це не атеїзм; якщо атеїзм — це твердження про відсутність Творця, Провидіння, трансцендентного Божества чи особистого Бога, то пантеїзм є атеїстичним.

1. : доктрина, яка прирівнює Бога до сил і законів Всесвіту. 2. : поклоніння всім богам різних віросповідань, культів або народів байдуже. також: толерантність поклоніння всім богам (як у певні періоди Римської імперії)

Пантеїзм може вирішити цю проблему, використовуючи свої цілісні принципи, щоб прийняти істину та намір досвіду душевного буття або душевного буття, одночасно переосмислюючи те, що ми маємо на увазі під цим поняттям. Пантеїстична душа — це не те, чим ми є, і не те, що ми маємо — це взагалі не «щось».