Громадянам України

Який моральний урок Йова 38?

Робота радиться визнавати людські обмеження та вірити, що Бог подбає про те, чого Йов та інші не можуть знати або робити. Крім того, розмова про створення також припускає, що можна шукати ознаки Божої роботи у створеному світі.

Тоді Господь промовляв до Йова з бурі. Він сказав: "Хто це такий, що затьмарює мої плани словами без знання? Будьте готові, як чоловік; Я вас запитатиму, а ви мені відповісте.

Більшість коментаторів припускають це Бог дає Йову ширшу картину обставин Йова. Подібно до того, хто стоїть надто близько до картини й не може оцінити перспективу художника, Йову потрібно відступити на кілька кроків, щоб він міг поглянути — якщо не повністю зрозуміти — більші цілі Бога з більшою ясністю.

Вірш Йова 38:1 знаменує собою поворотний момент у розповіді, як Відповідь Бога на страждання й запитання Йова дає зрозуміти божественний погляд на людські страждання та природу Божої справедливості. Теми, присутні в цьому вірші, численні й глибокі. Однією з основних тем є суверенітет Бога.

Бог ставить Йову всі ці неможливі запитання, наприклад: «Де ти був, коли я закладав основи землі?” (38:4). «Чи коли-небудь за свої дні ви наказували ранковому світлу?» (38:12). «Де живе світло, чи де темрява?» (38:19).

Робота радиться визнавати людські обмеження та вірити, що Бог подбає про те, чого Йов та інші не можуть знати або робити. Крім того, розмова про створення також говорить про те, що можна шукати ознаки Божої роботи у створеному світі.